måndag 19 mars 2012

Relationen mellan hög anspänning och symtom

Tänkte dela med mej av en bild idag, som gruppledaren på Stresskliniken brukade använda för att förklara relationen mellan anspänning och symtom.

Då anspänningen i kroppen är låg, klarar man av en högre belastning än då den är hög. Det förklarar varför man en dag tål mer och en annan dag går i "symtomtaket" för ingenting. Ett högt stresspåslag ökar anspänningen på sikt.

1. Stor stressfaktor      2. Vardagsstressfaktor

För mej förklarar den här bilden till exempel de gånger jag har gjort för mycket (för att vara jag just nu), och pressat mej över mina gränser. Då reagerar kroppen på allt, som att det vore alarm! Ett exempel finns att läsa här.

Samtidigt så förstår jag också att jag ständigt måste befinna mej i en hög anspänning, eftersom jag i princip alltid har symtom. Detta trots att jag aktivt jobbar med att komma ner i varv, andas och ta pauser. Jag upplever inte heller att jag ständigt går runt med högt stresspåslag. Som stresskliniken påpekade så har jag ju varit seriös med gruppbehandlingen och jobbat aktivt med beteendeförändringar, och då borde jag fått minskade symtom och energi tillbaka.

Jag har läst en hel del om EDS (Ehler-Danlos syndrom) de senaste dagarna, och jag känner igen mej i mycket. På Riksförbundet för Ehler-Danlos-syndrom i Sverige finns bra information att läsa.

"Personer med EDS har ofta kronisk, progressiv smärta i muskler, lednära vävnader samt nervvävnader; smärta som är svår att behandla på konventionellt sätt med mediciner eller sjukgymnastik. De olika typerna av smärta som personer med EDS har drabbar olika delar av kroppen, har olika intensitet och prognos." 
"På grund av bindvävens förändrade struktur vid EDS, överförs inte musklernas dragkraft till skelettet på ett normalt sätt, utan musklerna måste utföra ett större arbete för att utföra en rörelse eller stabilisera en led. Denna muskelansträngning är upp till tre gånger så stor, jämfört med en frisk person. Detta leder till en kronisk muskulär överansträngningssmärta, en uttalad smärta efter fysisk aktivitet och en nedsatt fysisk prestationsförmåga. Prestationsförmågan varierar dessutom mycket över tid och ibland från dag till dag."

Ja, om mina muskler ständigt har en hög anspännings-nivå kanske det inte är så konstigt att jag är uppe i symtomtaket och härjar hela tiden. Eller vad tror ni?
 

2 kommentarer:

 1. Hög anspänning....räknas att leva med barn dit tro (ler) Nån dag när min anspänning är lägre ska jag bättre sätta mig in i detta...
  Mail kommer när jag får tid...just nu rullar livet på i 150 känns det som...pust
  Kraaam C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög anspänning handlar inte om hur det ser ut runtomkring dej - utan vad det runtomkring gör med dej! Så om man lär sej att hitta återhämtning mitt i ett högt livstempo så ska man kunna ha en låg anspänning i kropp och själ medan om man inte gör det så blir anspänningen tillslut så hög att man är uppe i symtomtaket för ingenting.
   Kram

   Radera