fredag 12 april 2013

Arbetsterapeuten - specialist på aktivitetsnedsättning!

Läste en intressant artikel i Dagens Medicin igår som handlar om att en mycket hög andel av läkares sjukskrivningsintyg inte godkänns av Försäkringskassan - i aktuella granskningar mellan 45-49 procent! Konsekvenserna av ett icke godkänt intyg är både en ökad arbetsbörda för läkaren - som får tillbaka för att skriva om - och extra väntan och oro för patienten.

"Det vanligaste skälet till att intygen inte höll måttet var att läkaren inte hade beskrivit hur patientens förmåga till aktivitet begränsas."

Kommentarerna till artikeln bara stinker av förakt gentemot försäkringskassan och handläggarnas bristande kompetens. Man menar att handläggarna ska ha kompetensen att tolka vilka konsekvenser en sjukdom får för patientens aktiviteter - typ "använd huvudet för f-n".

Jag skulle vilja vända på steken! Läkaren är specialist på att ställa diagnos och se vilka funktioner som är nedsatta hos patienten. I stället för att lämna konsekvensanalysen till en handläggare på försäkringskassan - som inte träffat patienten - utnyttja kompetensen som finns i teamet och som har möjlighet att både bedöma och arbeta vidare med patienten.

Det är dags att släppa in arbetsterapeuterna på riktigt i sjukskrivninsprocessen! Vi är specialister på att bedöma vilka konsekvenser en sjukdom eller funktionsnedsättning får i vardagsaktiviteter!

"Arbetsterapi är ett ämnesområde och samtidigt en verksamhet. Ämnet innebär, kort beskrivet, samspelet mellan aktivitet, människa, omvärld i olika situationer i livet, och aktiviteternas betydelse för hälsa och ett bra liv."

Att aktivitetsnedsättningen bedöms och beskrivs av en aktivitetsspecialist kommer inte bara underlätta läkarnas intygsskrivande utan även ge patienten en kortare väntan (och minskad oro) för att få sitt sjukintyg godkänt av FK - dessutom tror jag bedömningen blir mer rättvis och realistisk än om en handläggare på FK ska tolka läkarutlåtandet.

2 kommentarer:

  1. Ja, det skulle antagligen göra stor skillnad! Idag lämnas bedömningen av aktivitetsnedsättning även delvis till patienten som själv ska försöka förklara hur en sjukdom eller ett symtom påverkar arbetsförmågan. Alla patienter är inte bra på att förklara och alla läkare är inte bra på att själva översätta det patienterna säger till ord som är begripliga för Fk. Vad innebär t ex påståendet "Det är jobbigt att läsa"? Det kan ju röra sig om allt från att det tar längre tid till att det inte går och ge en mäng olika konsekvenser. Jag har inte tänkt på det innan du skrev det men du har definitivt en poäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - och det är svårt att veta hur mitt mående påverkar arbetsförmågan då jag varit sjukskriven länge...men jag kan förklara hur min vardag (inte) fungerar...tack och lov har jag en klok och erfaren handläggare - så hon verkar i alla fall förstå även om läkaren inte ger sken av det.

      Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...