torsdag 18 april 2013

Goda arbetsförhållanden är bra för sömnen

I dagens DN presenteras en SBU-rapport som bygger på en genomgång av europeisk forskning kring arbetsmiljö och sömnstörningar från 1990-talet fram till 2012:

"Rapporten har hittat samband på gruppnivå där personer som känner stöd och inflytande på arbetsplatsen och upplever att de behandlas rättvist löper mindre risk att drabbas av sömnstörningar. Personer som har höga arbetskrav, psykiskt ansträngande arbete eller utsätts för mobbning har mer sömnstörningar. Upplever man att belöningen man får för sitt utförda arbete är dålig, exempelvis låg lön eller lite uppskattning, är det också mer vanligt med sömnstörningar. Personer som arbetar i skift är också en riskgrupp."

Då jag läste det här kunde jag inte låta bli att koppla ihop det med vad Socialstyrelsen skriver om störd sömn som riskfaktor för Utmattningssyndrom:

"Vissa data talar för att en utebliven eller otillräcklig återhämtning efter stress kan vara en central faktor i utvecklingen av utmattningssyndrom...Det finns data som är förenliga med hypotesen att störd sömn skulle kunna vara en nyckelfaktor för att utveckla utmattningssyndrom. Psykosocial belastning i sig skulle i så fall inte vara en tillräcklig förutsättning för utvecklingen, utan en störd återhämtning ”behövs” för att vidmakthålla en ond cirkel via överbelastning, oro, stressreaktioner, störd sömn, oro, störd sömn osv."

Att patienter med utmattningssyndrom känner stöd och att de har inflytande över sin rehabilitering samt upplever att de behandlas rättvist borde således kunna hjälpa till att bryta en ond spiral av dålig sömn och motsatsen torde i stället förstärka det dåliga sömnmönstret ytterligare - men detta är rena spekulationer från min sida.

3 kommentarer:

 1. Dina spekulationer har förstås ingen data att luta sig emot (vad vi vet), men det kan knappast anses taget ur luften ändå. Låter oerhört rimligt. Fint inlägg!

  Jag och min partner var på möte med FK idag och det gick över förväntan. Skitfint bemötande. Läkande i sig.

  /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-) Det borde vara samma stress som det framkallar oavsett om man är frisk och i jobb eller sjukskriven - dock är man i ett mer utsatt läge som sjukskriven, så det borde vara ännu viktigare med stöd/inflytande/känsla av rättvisa.

   Å, vad glad jag blir!!! Alla är värda ett fint bemötande!

   Kram

   Radera
 2. Tack för det goa pastorn! För annars går det inte att förklara 14 år i detta medeltidsmörker. Jag testar KES utifrån dina bloggtips och hamnar på 30. Ändå finns det inte längre en primär källa till stress, sedan stressfaktorn nu självläkt, genom insikter. Jag är inte deprimerad, men mitt abnorma sömnbehov drar upp värdet, utan de hamnar jag på ca 8 på skalan, med på ca 16.

  Så precis det du säger, jag återhämtar mig inte efter ansträngningar, vare sig fysiska eller psykiska. Jag har hjärntrötthet och blir oerhört stimulitrött fort. Oavsett roliga göranden, eller kravrelaterade. Jag blir trött och hjärntrött med abnormt sömnbehov bara av kommunal transport dit jag ska. Är det då musik i affären går det inte ens att gå in. För mycket människor, liv rörelse stoj, barnskrik, samt stapla och packa varor gör att gränsen för resten av dagen är nådd. Med ca en veckas utslagenhet där städ disk tvätt dusch med mer, för att inte tala om bankärenden på internet osv. Det är en total omöjlighet. Micromat måste köpas då 30 minuters matlagning är omöjligt om jag alls ska orka äta.

  För att minimera diskberg äts det på engångs, plastbestick glas osv, och kasta microförpackningen i soporna. Det är ung vad min orkenivå är på.

  SvaraRadera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...