måndag 5 augusti 2013

Mental trötthet 2

Tänkte för min egen skull samla lite länkar och information här som jag hittade under mitt sökande efter material om mental trötthet/hjärntrötthet. Kanske är det någon annan som har nytta av det jag samlat också. Klicka på texten för att komma till källan:

8 kommentarer:

 1. Inte roligt att räkna poängen jag fick. Gjorde först en som jag känner mig just nu. Blev rägg av poängen. Gjorde en som skulle sammanfatta mina bättre dagar. Ändå över 20 poäng! Jag blir ledsen och förstår varför jag inte kan jobba alls. Fast jag har ingen speciell orsak att må så här. Varit hemma i sju år och bara lite bättre än första åren. Jag är 41 år och har familj. Vill inte ha mitt liv så här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt att se sanningen i vitögat! :-( och livet med mental trötthet tycker jag många gånger känns som ett "icke-liv". Har du någon som du kan ta med testet till och samtala om det med? Psykolog? Läkare? Har du fått göra någon hjärnröntgen? Psykologen som gjorde min utredning vill ju att jag ska göra det...
   Skickar omtanke och en kram

   Radera
 2. Jag har gjort hjärnröntgen och den var normal. Ska visa min psykolog resultaten. Jag har gjort psykologutredning som visar på stora svårigheter med minne och arbetsminne, så egentligen visste jag ju. Men tänkte att det kanske är bättre ändå. Mitt resultat låg på 26-27 och när jag mår bättre 21 poäng.
  Jag vill inte vara så här handikappad, för det är det jag är!
  Finns det någon som vet om Concerta eller Ritalin kan hjälpa även den här gruppen? Har för mig att jag läst nåt sånt i makens läkartidning? Det hjälper som ångest och smärtlindring vid livets slutskede såg jag där.
  Jag känner mig så ensam med att ha det så här. Kan knappt samtala med andra för att jag inte kan berätta saker längre. Kommer inte ihåg namn på nära vänner eller platser vi besökt mm. Så samtalen blir hackiga och utan samma flyt som förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mej i det du skriver...om ensamheten och hur begränsad jag känner mej av mn utmattning ovh de kognitiva besvär jag har, hur samtal inte fungerar som förut! Så du är inte ensam...

   Ritalin och Concerta - är inte det läkemedel man oxå använder vid ADHD-problematik? Har ingen aning om man kan använda det för utmattning? Troligen inte eftersom grundproblrmatiken inte är densamma utan bara konsekvenserna - symtomen?!

   Radera
 3. Får jag säga shit? Vad ska jag då säga som hamnade på 30! poäng. Detta fortfarande 14 år! efter insjuknande! Jag blir också rädd!! ;-(

  SvaraRadera
 4. Ps! Har testat modiodal för den extrema sömnigheten på ca 16-19 timmars sömn flera gånger i veckan! Men det hjälper inte ett enda dugg på just hjärntröttheten och utbrändhetssymptomen som jag kallar dessa överbelastningsbesvär. Det enda som händer är att jag är vaken och helt medicinhyper. Jag kan inte vila, och måste känna av rastlösheten, illamåendet, snurrigheten , dimsynen, tunnelssendet, hjärtrusningarna, alternativ microstoppen, darrigheten. Nä men fy hundan!

  Tyvärr ger sömntabletter nästan samma effekt. Nog sover jag, men har detta otäcka vansinnes drömkaos iallafall, precis som du, så jag mår inte ett endaste litet dugg bättre när jag vaknar. Ibland mår jag så vansinnigt dåligt, så jag olyckligt tänker: Jag håller allvarligen på att dö! Men ingen ser, ingen bryr sig eller ens försöker anstränga sig och försöka hjälpa mig. Jag dör inför ögonen på folk, men ingen höjer ens ögonbrynen förrän jag ligger pang framför dem.

  Så jag känner mig så olycklig, rädd och osedd. Inte ens familj till stöd. De tycker ryck upp dig, förslk engagera dig, böra arbetsträna så blir det bättre. Men jag orkar ju knappt äta. Jag är ensam för mig själv och orkar inte prata i telefon. Så skulle jag få hjärtinfarkt eller stroke av detta tillstånd kommer jag att dö, samt ligga i minst en månad, då ingen tycker det är konstigt eller bryr sig då jag inte hör av mig på flera veckor.

  Men de själva ringer heller inte. Så ja jag kommer att dö ensam på det sätt man läser om, att man hittar personen flera månader eller år efter. För ingen frågar hur jag mår! Familjen tycker bara det är gnäll och att jag ska ta mig samman! De lyssnar innte och har slutat fråga hur jag mår, och samtal sker en gång i månaden. De kommer inte ens på besök, då jag oftast inte ens orkar.
  De tror att jag vill vara ensam! Men jag vill ha folk runt just för att jag inte ska dö ensam. Så ja läget känns ensamt och desperat. Så jag hellre skulle bli inlagd. För då har jag mat och tillsyn iallafall.

  SvaraRadera
 5. Gjort testet, men känns som om man ska göra testet med kurator/läk, som kan dels fylla i rätt med mig. Opererat hjärntumör för 3 år sen, tack o lov visade det bara ett gammalt ärr som fanns ända sen jag var liten, och ingen cancer. Men har epilepsi och hjärntrötthet. Trodde tröttheten skulle försvinna efter operationen men det känns som om det blir bara värre. Jobbar 50%, försöker iaf, vill inte sitta hemma och missa livet. Har varit sjuk sen år 2000 med Epilepsi och allt det medför. Försökt studera, jobba, vara helt normal med andra men inte klar med ngt utbildning på univers. Känns som om jag är en fisk som simmar åt motsatt håll. Trötthet efter jobbet på väg hem känns som om jag är i Sahara öknen. Att jag kryper hem helt slut blur jag, att jag måste sova 2-3h varje dag när jag kommer hem. Sedan lägga mig kl.20, för att vila och förbereda mig för morrondagen. Börjar bli helt trött på detta psykiskt, trött att förklara mig för miniskor, arbetskamr och privat. Känner bara att min mir förstår mig eftersom hon har jobbar med människor som har dessa probl. Känns som min man tror att jag är lat. Vi har inga barn men jag har stor vilja för jobb, barn, fritidsaktiviteter, ja allt jag gjorde förut. Vet inte hur jag ska göra längre, lägga schema?? Köpte boken "när hjärnan inte orkar" för att lära mig schemalägga mitt liv. Vill inte förlora mitt jobb. Försöker acceptera mitt läge men vet inte hur man ska hänga med i dagens samhälle med dessa "sjukdom". Dessutom Försäkringskassan anser mig vara lat och att jag inte orkar vilket sårar oerhört. Är bara 30 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det finns mycket att läsa och ta till sej på sidan på Göteborgs universitet - framför allt det som står på den här sidan under behandling: http://mf.gu.se/om-mental-trotthet/behandling "Om aktivitetsnivån inte har anpassats till vad personen orkar med ökar tröttheten och kan också bli sämre under veckor och månader om vilan inte är tillräckligt lång för en god återhämtning." Be din man läsa det som står på Gu:s hemsida!

   Kanske du kan ta upp detta och be om hjälp att hitta aktivitetsbalans - det går tex att kontakta leg arbetsterapeut via primärvården utan remiss.

   Berätta gärna hur det går!

   Kram!!

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...