fredag 7 februari 2014

Kontext för utmattningssyndrom utifrån ICD-10

Kunde inte låta bli att gräva lite djupare angående vilken kontext som utmattningssyndrom har. Om man tittar rent diagnostiskt hamnar den under huvudrubriken Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar. Så länge diagnosen ligger där borde väl de nedsatta funktioner som kommer av ett utmattningssyndrom kallas för en psykisk funktionsnedsättning?

Från ICD-10
Om man läser vilken målgrupp verksamheten Personligt ombud har så skulle utmattning utifrån ovanstående klart ingå i denna. Dock uppstår frågetecken med vad som menas med långvarigt (det kunde kvinnan jag pratade med inte specificera) och socialt handikapp (den extrema isolering begränsad energi kan medföra)? 
Personligt ombud (PO) stödjer personen med psykisk funktionsnedsättning (klienten) genom att tillsammans med klienten planera, genomföra och följa upp uppdrag som definierats av klienten. Målgruppen för insatser av personligt ombud utgörs av personer som har en funktionsnedsättning som innebär ett omfattande och långvarigt socialt handikapp som medför stora hinder för ett fungerande vardagsliv och som har komplexa behov av vård, stöd och service och som har behov av kontakt med socialtjänst, primärvård och/eller den specialiserade psykiatrin (utan krav på diagnos) och andra myndigheter.

2 kommentarer:

 1. Vad intressant. Jag har tänkt en del på det du har skrivit om personligt ombud och undrar om det finns en kunskapsbrist rörande hur kognitivt påverkade personer med utmattningssyndrom blir. I många av de bloggar, grupper mm med utmattningsdrabbade personer jag läser så finns det ett tydligt mönster: Administrationen kring vård, sjukskrivning, arbetsplats/skola, Försäkringskassan och sedan Arbetsförmedlingen är övermäktig för många. Många klarar inte av den just pga de problem som utmattningen leder till och blir ännu sjukare av att ändå försöka, för det finns ju inget val. Ett personligt ombud som hjälpte till så att samordningsbördan inte blev lika tung skulle säkert ha en positiv inverkan på läkningen för många, men för att det ska ske måste kunskapen om utmattningssyndrom bli bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är oxå min erfarenhet. Plus att det verkar vara ganska vanligt med långsam tillfriskningstid. De verkar inte bara ha dålig kunskap om konsekvenserna av ett utmattningssyndrom utan även om de definitioner som styr deras egen verksamhet. Se nästa inlägg.
   Kram

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...