lördag 29 mars 2014

Stabilitet är koordination och timing - inte starkare muskler

Hittade det här i natt då jag inte kunde sova för att det kändes som att det satt en stor knut mellan ryggen och magen - konsekvensen av att försöka hitta kopplingen till bortglömda muskler. Det handlar om att bygga fina muskler kontra jobba på stabilitet och funktion. Tycker detta var en riktigt bra förklaring som även passar in på oss med långvarig smärta och generell hypermobilitet - så som min sjukgymnast förklarat det. Till trots mot min fd. läkare som bara pratar om att stärka musklerna kring lederna genom styrketräning.
"Att träna muskler var för sig och isolera dem är att försämra deras ”samarbetsförmåga” och gör att de ser bra ut, men det gör ingenting för att förbättra förmågan att stabilisera en eller flera leder." 
"Att ha en väl utvecklad muskulatur är givetvis en fördel gentemot att inte ha det men det innebär inte att man är bättre på att stabilisera kroppen. Stabilitet är alltså inte starkare muskler, stabilitet är koordination och timing, det är att aktivera muskler väldigt snabbt för att skapa integritet runt en led så att andra muskelgrupper kan röra den leden i önskad riktning. Stabilitet är att aktivera en stabiliserande muskel i rätt ögonblick, det lär man inte kroppen genom att stärka muskeln."

2 kommentarer:

  1. Sen får man inte glömma den inre muskulaturen heller, de små musklerna i t ex bålen, som inte syns men ändå spelar stor roll, t ex i det du beskriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, samarbetet i kroppen är viktigt - att allt gör det de är menat att göra i samspel med varandra.

      Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...