onsdag 2 april 2014

Fyra av tio kommuner utan strategi för att minska sjukskrivningar

Ny undersökning från Hjärnkoll, läs mer genom att klicka på texten:

Trots omfattande kostnader för både samhälle och individen arbetar många kommuner inte strategiskt för att minska sjukskrivningarna bland den egna personalen. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning, men var fjärde kommun gör inte systematiska insatser för att hindra psykisk ohälsa. Många kommuner har dock blivit betydligt bättre de två senaste åren. Det visar kampanjen Hjärnkolls nya kommunundersökning.
– Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående eller kollega. Kommunerna, som tillsammans är en av Sveriges större arbetsgivare, bör lägga större vikt vid att arbeta systematiskt med att förebygga och agera vid psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.
Sveriges kommuner har tillsammans nära 700 000 anställda. Ändå saknar fyra av tio kommuner en strategi för att minska antalet sjukskrivningar. Det visar Hjärnkolls nya undersökning med svar från 170 personalchefer i landets kommuner. Idag är psykisk ohälsa den främsta orsaken till sjukskrivning och flera yrkesgrupper som toppar statistiken är kommunalt anställda såsom lärare och omsorgspersonal. Studien visar att var fjärde kommun genomför inga insatser alls eller bara insatser inom vissa delar av verksamheten för att hindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...