måndag 25 januari 2016

Aktivietsbakis och på jakt efter fakta

Gårdagens dusch efter lunch resulterade i en enorm trötthet och värk. Temperaturen steg. Ögonen föll ihop hela tiden och jag bara längtade efter att få sova. Ironiskt nog tog det flera timmar att somna och det känns som att hela natten är en enda feberdröm.

Så idag är dagen efter och jag är helt matt. 

Och då kommer sorgen, och längtan.

Längtan efter det liv jag borde leva. Sorgen att dagarna bara går och jag inte blir bättre. Frustrationen över att viljan och orken inte går hand i hand. Och undran över om det någonsin samtidigt kommer bli annorlunda. 

Samtidigt som min längtan att kunna arbeta och göra skillnad är så otroligt stark så finns det inom mig en krypande oro. Vad händer om jag aldrig återfår min arbetsförmåga?

Jag har insett att detta med att "utförsäkringarna tas bort" förmodligen bara är en imaginär sanning. Det innebär visst inte som jag trodde, att bedömningen om sjukpenning nu enbart kommer att handla om arbetsförmåga. Tydligen är det så att över tid minskar antalet som får sjukpenning eftersom en samtidig bedömning görs av sjukdomens allvarlighetsgrad. Har du en helt nedsatt arbetsförmåga - men din sjukdom inte bedöms tillräckligt allvarlig utifrån vissa kriterier - kommer du tillslut inte få sjukpenning trots att din arbetsförmåga är nedsatt på hela arbetsmarknaden. 

När alla blev utförsäkrade efter ett visst antal dagar - oavsett status - blev det ramaskri. Beslutet att detta skulle tas bort resulterade i jubel av de berörda grupperna. Vad som blir följden och vad som kommer istället blev det helt tyst om. 

Här nedan finns den information jag lyckats leta fram på FKs hemsida:
Någon som vet mera?
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

Försäkringskassans information om vad som händer med sjukpenning efter 365 dagar:
Till privatpersoner:
Sjukpenning
Du kan få sjukpenning på normalnivå i högst 364 dagar under en period på 450 dagar (cirka 15 månader). Denna period kallas ramtidDu måste ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få fler än 364 dagar med sjukpenning på normalnivå. Ersättningen är densamma som under de första 364 dagarna.  

Bedömning av arbetsförmåga - din rätt till sjukpenning
Från och med dag 366 bedöms din arbets­förmåga alltid mot normalt förekommande arbe­ten på arbetsmarknaden. Om Försäkringskassan bedömer att du klarar ett arbete har du alltså inte rätt till sjukpenning. Det gäller även om det är troligt att du kommer att kunna gå tillbaka till ett arbete hos din arbetsgivare efter en viss tid. Om det däremot kan anses oskäligt att be­ döma din arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden kan du även i fortsättningen ha rätt till sjukpenning.

Till arbetsgivare:
Bedömning av arbetsförmåga - information om rehabiliteringskedjan för dig som är arbetsgivare
Från och med dag 366 bedöms den anställdas arbetsförmåga i förhållande till alla arbeten på den vanliga arbetsmarknaden. Undantag kan göras om det kan anses oskäligt att bedöma den anställdas arbetsförmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Till sjukvården:
Tidsbegränsning av sjukpenning
Man kan som längst få sjukpenning på normalnivå i sammanlagt 364 dagar under en period på 450 dagar (cirka 15 månader). Dessa 450 dagar kallas ramtid. 
1. Den som har en allvarlig sjukdom kan efter 364 dagar ansöka om fler dagar med sjukpenning på normalnivå. Det finns ingen tidsgräns för hur länge fler dagar med sjukpenning på normalnivå kan betalas ut i dessa fall.
2. Efter 364 dagar kan man ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå i högst 550 dagar.
I undantagsfall går det att få fler dagar med sjukpenning på fortsättningsnivå. Fler dagar med sjukpenning på fortsättningsnivå kan betalas ut till den som:
 • har en godkänd arbetsskada 
 • vårdas på sjukhus eller på grund av sjukdom får omfattande vård utan att vara intagen på sjukhus 
 • på grund av sjukdom har fått en så avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig att han eller hon inte kan tillgodogöra sig information eller 
 • riskerar en allvarlig försämring av sjukdomen om han eller hon återgår i arbete eller deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program
 • det i annat fall på grund av den försäkrades sjukdom skulle framstå som oskäligt att inte betala sjukpenning 
Det finns ingen bestämd tidsgräns för hur länge fler dagar med sjukpenning på fortsättningsnivå kan betalas ut. 
Begreppet allvarlig sjukdom/skada i ettförsäkringsmedicinskt sammanhang

6 kommentarer:

 1. http://resurs.ning.com/

  Det här är ett forum där sjuka skriver sen 2008 då blå regeringen beslutade om den nya sjukförsäkringen.

  Här finns 100 000 tals berättelser skrivna av de sjuka. Speciellt åren 2009-2014 är massiva år. Så pass att gruppen fick både en avdelning för läkare, och jurister pga den enorma anstormning av utförsäkrade som kom då.

  På dessa sidor står en massa nyttigt, men också väldigt tunga livsöden mm.

  Efter 2014 förändrades sidans karaktär lite. Tyvärr är den mastodontisk och lite rörig, men om du läser runt lite kommer du såsmåningom få grepp om sidan hur och var du specifikt kan leta i grupper, trådar och ämnen.

  För att vara med i nån grupp måste man registrera sig som medlem. Men det är gratis.

  Idag vet jag dock ej om juristgruppen är aktiv.
  Men väldigt väldigt mycket handlar om det du frågar nu.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för länkarna.

   Men de sidor du hänvisar till - tar de upp den aktuella situationen som gäller från och med 1/2? Är det som händer efter 1/2 en återgång till det som var innan utförsäkringarna eller kommer det bli något nytt?

   Radera
 2. http://solrosuppropet.se/

  Här är ytterligare en liknande grupp med blogginlägg.

  SvaraRadera
 3. Hej igen! Det är sjuka som skriver på forumen, så de försöker hålla sig så dagsuppdaterade som går. Det som händer nu är alltså att du slipper bli utförsäkrad efter 2,5 år.

  Men den sk rehabiliteringskedjan(blufford) är kvar! Vilken betyder att FK ska kolla din arbetsförmåga enligt dessa tidsgränser fortfarande. Inget sagt eller ändrat av nya regering S-MP om det.
  De i övrigt hårda reglerna om huruvida arbetsförmågan är nedsatt av sjukdom råder fortfarande. Ej vilken sjukdom man har.

  Den sk 3 årsregeln gäller fortfarande vid sjukpension, sjukersättning. Alltså förnyad utredning, inte endast ett samtal om din arbetsförmåga förändrats. Men FK verkar slappare att följa upp nu.

  Det är hela tiden arbetsförmågan som utvärderas och i den aspekten har inget förändrats. Detta tar bla bloggen solrosuppropet upp, just detta som kommer bli nu 1/2 2016.

  SvaraRadera
 4. Det är endast utförsäkringarna som stoppas! Inte resten av delarna. Så man kan inte längre bli hänvisad till arbetsförmedlingen och den sk ALI, arbetslivsindroduktion. Där tänker regeringen skapa en annan variant ung lik deras sk plusarbete de hade innan M kom till makten 2006.

  Jag vet inte ännu vad regeringen tänker ge FK för direktiv ang arbetslivshänvisningar mm. Tror det är därför FK är lite slappa på uppföljningar just nu. För de vet inte riktigt hur stränga de får vara självmant numera. Fick de själva bestämma tror jag de skulle vara lika tuffa som på Ms tid. Men det är regeringen som avgör och just nu är det limbo iom att andra frågor har starkare fokus än sjukvårdsfrågorna.

  Tyvärr tror jag att S är nöjda med endast detta om bortre tidsgränsen. Det framkommer inget om varken återgång till hur det var före M eller någon ny bättre variant heller. Inget jag hör talas om från deras sida i prat debatter eller andra kanaler. Inget jag hör oppositionen gnälla över heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! och tack för vidare förklaringar.

   Vad jag har hört så verkar inte FK ligga på latsidan vad det gäller uppföljningar och nekande av sjukpenning i alla fall - har många exempel bara från den senaste månaden.

   Ska kika lite närmare på forumen!

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...