tisdag 16 februari 2016

Vad vill du sälja?

Bilden nedan föreställer en del av en annons för ett relativt vanligt förekommande jobb för en leg. arbetsterapeut inom kommunal rehabilitering i ordinärt och särskilt boende. Den fick mig att få ont i magen, av flera anledningar. Dels innehåller den varenda floskel som går att komma på och dels känns det som att den de söker förväntas vara en övermänsklig varelse. Samtidigt så är det ju en lista som beskriver egenskaper som krävs i varenda arbete som en leg. arbetsterapeut, inte saker som är särskilt specifika för detta arbete. Arbetet som leg. arbetsterapeut är komplext och det är många delar att ta hänsyn till.  

Syntolkning: En bild på en annons för ett arbete som arbetsterapeut med en lång rad punkter med kvalifikationer: Vi söker dig som:är legitimerad arbetsterapeut, erfarenhet som arbetsterapeut är önskvärd, har god datorbana och erfarenhet med journalföring, är noggrann och ordningssam med ett strukturerat arbetssätt, har lätt att ta egna initiativ, kan arbeta både självständigt och i grupp samt har god samarbetsförmåga, är lösningsfokuserad och serviceinriktad men även stresstålige och snabb, kan hantera olika situationer och prioritera arbetsuppgifterna, har ett bra bemötande, är flexibel och har förmåga att skapa kontakt, har förmåga att skapa goda relationer på alla nivåer, stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet, har körkort B, erfarenhet önskvärd.

Själva arbetsuppgifterna beskrivs på följande sätt:

Syntolkning: En text som beskriver arbetet. Du arbetar med kommunal rehabilitering i ordinärt och  särskilt boende. I arbetet ingår aktivitets- och funktionsbedömningar, utprovning och uppföljning av tekniska hjälpmedel samt bedömning och träning av aktiviteter i det dagliga livet. Du kommer även att utföra bedömningar och skriva intyg för ansökan om bostadsanpassningsbidrag. 


Om jag vore arbetsgivare skulle jag tycka att det var viktigare att en annons lockade till sig människor med rätt värderingar snarare än personer med särskilt specificerade personlighetsdrag. Det vore också mycket viktigt för mig att presentera arbetsplatsens och organisationens värderingar så att personen kan få en bild av vilken typ av arbetamiljö den kommer att hamna i. 

Jag har gjort en egen variant på annonsen - här är den:

Vill du vara med och förändra liv?
Som leg Arbetsterapeut kommer du vara en del av att främja möjligheterna för dina klienter att leva ett värdigt och meningsfullt liv fram till den dagen livet tar slut. Du kommer att arbeta i din klients hem i eget eller särskilt boende. Ditt arbetssätt förutsätter att du engagerar dig för att ta del av din klients önskemål och behov.  
Din kartläggning behöver innehålla metoder för att finna faktorer i din klients vardag som behöver fungera bättre för att möta hens behov och önskemål. Du behöver också kunna bedöma vilka risker som finns för att klienten kommer uppleva minskade möjligheter att leva ett aktivt liv framöver. Du behöver ta reda på vilka aktiviteter som fungerar bra och mindre bra och på vilka områden klienten önskar och behöver vara mer delaktig och självständig.  
Dina åtgärder kommer att handla om att öka delaktigheten och tillgängligheten för klienten både genom förebyggande och åtgärdande. För att ditt arbete ska ge ett gott resultat krävs att du har en god kommunikation och samarbete med klient, anhöriga och övriga medlemmar i teamet.  
Vår organisation bygger på att klienten är en del av teamet och efter kartläggningen är genomförd sätter vi tillsammans ett mål för det vidare arbetet. Målet bygger på klientens önskemål och behov och där är din kartläggning och goda relation till klienten en viktig del. Vi anser att uppföljning och modifiering av åtgärder utifrån denna är av största vikt för att kunna arbeta effektivt, därför är är arbetet och dokumentationen organiserat utifrån dessa behov. Även personal vid hemtjänst och särskilt boende räknas som en del i teamet och kommer vara viktiga samarbetspartners för dig i ditt arbete. 
Om du vill arbeta hos oss önskar vi att du lever efter ditt yrkes värderingar. Att du är väl insatt i yrkets Etiska kod och anser att personcentrerat arbetssätt är av största vikt. För att temaarbetet ska fungera som allra bäst behöver du också vara beredd att dela med dig av dina kunskaper till övriga teamet. Att ge kontinuerlig utbildning i ergonomi, tillsammans med fysioterapeut, till hemtjänst- och vårdpersonal ingår i dina arbetsuppgifter. Vi vill också att du ser journaldokumentationen som ett viktigt arbetsredskap och därför prioriterar denna. Du behöver ha ett normkritiskt förhållningssätt som grund för ditt arbete för att kunna ha din klients bästa för ögonen, och vi vill att du verkligen vinnlägger dig om att nå fram till klienten och hens anhöriga. 
Arbetet kräver att du kan ta dig till våra klienters hem. Det geografiska området är så pass stort att det kräver transport med bil och därför behöver du ha körkort. Bil och cykel finns till låns via arbetsplatsen. 

4 kommentarer:

 1. Heja dig Malin, jag gillar din annons! Den andas mänsklighet, värme och stor seriositet.
  Håller fullständigt med om gårdagens epistel också; vi är inte våra begränsningar, vi är så mycket mer. Se oss, vetja!
  kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att jag nådde fram med det jag ville! <3

   Radera
 2. Jättefin annonstext. En person som stämde in på den beskrivningen skulle vara en fröjd att jobba med som "kund" eller som medarbetare eller att ha det jobbet med den inriktningen:)
  /Mamma till en som är autist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! <3 Jag älskar mitt jobb, och saknar det väldigt mycket. Jag täbker att din reaktion på annonsen är precis den jag är ute efter. Både att arbetsterapeuten ska känna - DÄR vill jag jobba men oxå att klienten ska känna å, den här arbetsterapeuten vill jag jobba med!

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...