tisdag 19 april 2016

När saker gör ont men ingen förstår varför

Jag är väldigt intryckskänslig.

Det gäller alla intryck, i olika grader. 

Ljud, ljus, vibrationer/rörelser och lukter.

Min hjärna är som en svamp, den tar in allt på en gång och jag kan inte värja mig. Det finns ingenting som filtrerar det som kommer utifrån. 

Ljud blir skärande och fysiskt smärtsamma, ibland är det lego i en låda andra gånger min egen röst som får trumhinnorna att kännbart fladdra. Ljus blir skärande och fysiskt smärtsamt, ska jag titta på tv är det korta stunder i taget, i ett ljust rum och på en mindre skärm. 

Jag kan också bli överväldigad av vissa lukter som andra runtomkring mig inte ens lägger märke till.

Ibland blir det för mycket när någon vill vara nära mig - även om det är mitt eget barn eller min partner. Eller när någon rör sig i mitt synfält, hummar eller vippar på benet. 

Och för att inte tala om vibrationer. Snöplogen som tar bort snö på grannparkeringen, snickaren som borrar eller en maskin som står och brummar. 

Det inte bara kryper i mig av obehag, eller skär i ögon eller ögon, det dränerar mig också på energi och gör mig kroppsligt illamående. 

Jag blir mer intryckskänslig ju mer överbelastad jag är. Men mycket intryck kan också förvärra eller bidra till att skapa överbelastning. 

Ju bättre jag mår totalt sett, desto tåligare är jag för intryck. Så att dra mig undan intryck hjälper oftast, men inte alltid mer än bara i stunden.

En sak står klar - jag kan varken pressa mig eller vänja mig vid intryck. 

Det handlar om överbelastning och det botas inte med mer!

Jag har inte alltid varit överkänslig för intryck. Tidigare i mitt liv reflekterade jag aldrig över att det ”blev för mycket”, utan jag rörde mig obehindrat i många miljöer där intrycksnivån var extremt hög. Utan vare sig direkta eller påföljande konsekvenser. 

Överkänslighet för intryck finns med i endel medfödda diagnoser, och det finns barn som kämpar med intryckskänslighet varje dag. Många elever i våra skolor är i starkt behov av en intryckssanerad miljö. 

Det gör ont i mig när jag tänker på vad de behöver gå igenom. Som de inte kan undvika. Som kanske ingen vuxen förstår. 

——————————————————————————————————————

Intryckskänslighet finns som del i många olika diagnoser - både medfödda eller sådana som kommer av sjukdomar eller olyckor. Några exempel är neuropsykiatriska diagnoser, utmattningssyndrom, hjärnskador med påföljande hjärntrötthet och ME/CFS

4 kommentarer:

 1. Intryckskänslighet är verkligen handikappande och svårt för omgivningen att förstå.

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu en bra text som är spot on! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för dina reflektioner och din länkning!

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...