onsdag 6 april 2016

Väljer du dina ord?

Hur pratar du om dina kollegor eller om din chef? Dina elever och deras föräldrar? Dina patienter eller din patientgrupp? Dina kunder eller klienter?

Vilka ord väljer du?

Lyfter de eller sänker de? Vad gör de för verkan på kort sikt och på lång sikt. Hur beskriver du de du talar om, föreläser om? Tänker du någonsin på om det du säger kan skada någon, eller minska förtroendet för någon - eller till och med förstärka fördomar?

Kom ihåg:

Ord kan skada, såra men också läka och lyfta upp. 

Det du säger med dina ord kan förstärka det någon annan sagt eller bekräfta det någon annan tänker. Men de kan också bringa tvivel och oreda. 

Hur du pratar om dina medmänniskor påverkar hur de ser på varandra. Hur de ser på sig själva. Och hur de ser på dig. 

Dina ord kan påverka andras bemötande av människor du aldrig kommer att träffa. Och i förlängningen påverka någon annans liv.

Tänker du på det?

De ord du utelämnar säger lika mycket som orden du faktiskt säger. Eller kanske till och med mer ibland.

Därför behöver du välja ord med omsorg.

Så fort du pratar om någon annan än dig själv - och förklarar hur någon annan upplever en situation - är det en tolkning du gör. Du talar teoretiskt och hypotetiskt. Se då till att du talar om den andra med värdighet och respekt. 

Ord är kraftfulla. Ord är makt.

Du väljer dina ord! 

2 kommentarer:

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...