måndag 15 augusti 2016

#människanbakom - för att öka kunskap och minska fördomar!

#människanbakom gäller inte bara personer som är sjukskrivna, och inte bara vuxna!

Jag skulle vilja att den omfattade allt som har med funktionsnedsättningar och funktionsvariationer att göra. Oavsett om orsaken är medfödd, eller kommer ur sjukdom eller olycka. Oavsett ålder. 

#människanbakom ska helt enkelt vara berättelser som kan öka kunskapen om och fungera som motvikt till fördomar och funkisförtryck.

Samma vecka som Expressen publicerade sin ledarkrönika "VAB-fuskare och läkare ska granskas" som bland annat smutskastade sjukskrivna* publicerades ytterligare en ledarkrönika "Vårdbidraget kan bidra till adhd-ökning" som andades lika mycket fördomar och funkisförtryck.

Många reagerade starkt även på denna krönika och självklart är dessa reaktioner lika relevanta för #människanbakom. BloggarenSupermamsen är en av dem som reagerat. I nästa inlägg delar hon med sig av sin berättelse.

_________________________________________________________________________

Vill du dela med dig av din berättelse? Om hur det är att vara sjukskriven? Hur samhället bemöter dig som lever med funktionsnedsättningar? Hur du ser på att arbeta? Vad du önskar och vill med ditt liv? Kanske något om din kompetens relaterat till din kapacitet? Eller kanske vad du skulle göra om du blev frisk i morgon? 

Eller något annat som du ser som en motvikt till okunskapen och funkisförtrycket!

Vi gör det så enkelt och kravlöst det bara går. Du kan skriva till mej via en kommentar eller mail som jag sedan publicerar här på min blogg, och taggar till Expressens ledarredaktion #människanbakom via Livetsbilders konto på Twitter och Facebook. 

Du väljer självklart om du vill vara anonym eller gå ut med ditt namn. 
  
För att våra berättelser ska landa rätt så tror jag att vi ska passa oss för att ge tillbaka med samma mynt! Det vill säga - undvik en raljerande och nedsättande ton när du berättar om andra än dig själv. Visa respekt!

Mail: livetsbilder(snabela)gmail.com
Twitter: @livetsbilder

Det går naturligtvis också bra att återanvända ett blogginlägg från din egen blogg som passar. Eller själv twittra, facebooka och/eller blogga på temat #människanbakom. Expressens ledarexpedition heter @ExpressenLedare på Twitter och https://www.facebook.com/ExpressenLedare/?fref=ts på Facebook.

_________________________________________________________________________
*som jag reagerade på med två inlägg och som var upptakten till denna aktion. Inläggen är:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...