lördag 14 januari 2017

Attityden är allt?

Jag läste just ett inlägg som handlade om en gammal och mycket envis dam, som inte såg poängen med ett visst hjälpmedel som en anhörig föreslog (en strumppådragare). Bilden som hörde till visade dock med all önskvärd tydlighet att denna människa verkligen inte behövde detta hjälpmedel. Så jag förstår att hon inte såg någon poäng i att ta på dig strumporna på något sätt än hon alltid gjort. Det var en helt adekvat reaktion. Hade hon varit min patient hade jag sagt att hon inte ens var berättigad till ett sådant hjälpmedel.

Någon skrev i kommentarsfältet: "Attityden är ALLT!". Precis som om att damens goda funktionsnivå handlade om hennes härliga inställning.

Jag kände vreden koka i maggropen. NEJ, BEHOVET AV HJÄLPMEDEL ÄR INTE EN FRÅGA OM ATTITYD! Det avgörs av helt andra faktorer. Faktum är att din attityd inte kan göra något åt varken sjukdom eller funktionsnedsättningar. Visst kan din inställning till saker och ting påverka hur du tar dig an det du möter i din vardag. Men att säga att attityden är ALLT är ett hån mot alla de människor som är beroende av hjälpmedel för att klara av sin vardag. Där rätt hjälpmedel möjliggör delaktighet och aktivitet.

Däremot finns det en tydlig vanföreställning i vårt samhälle som handlar om att människor som använder hjälpmedel gör det helt i onödan. Att de saknar karaktär, är lata eller saknar jävlar anamma. Att behovet skulle minska om de hade en annan attityd. Att det handlar om att inte försöka tillräckligt.

Samma föreställning ligger också bakom att många elever inte får det stöd de behöver i skolan. Är grunden till att anpassningar kallas för fusk och att behov av hjälpmedel och anpassningar gång på gång sägs handla om bristande motivation. Detta är också en anledning till att många människor får kämpa för att få de hjälpmedel och den stöd och vård de verkligen behöver och har rätt till.

Friska normfungerandes föreställning om att attityden är allt - att det handlar om vilken inställning du har - är felaktig och rent av skadlig.

2 kommentarer:

  1. Håller med i vartenda ord, tack för att du tar upp detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. <3 och tack till dej att du ger respons, det betyder väldigt mycket för mej!!

      Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...