torsdag 23 februari 2017

Hälsohetsen - en religion?

Idag vill jag lyfta fram färsk och väldigt välkommen forskning. För äntligen är det någon som faktiskt kommer med relevant kritik mot "mirakelmedicinen" fysisk aktivitet. 

Det är en läkare och en sociolog som har analyserat hälsa som begrepp och konstaterar att som det beskrivs, används och hanteras i vårt samhälle idag uppfyller det alla kriterier för att vara en religion.

"Går det att beskriva hälsa, träning och hälsovård som en religion? Svaret är Ja! I sin forskning har Britta Pelters vid Högskolan i Halmstad, tillsammans med sin forskarkollega Barbro Wijma från Linköpings universitet, kommit fram till att dagens hälsovurm uppfyller alla kriterier för att vara en religion. Något som bland annat innebär ökade risker för dem som inte passar in i den hälsosamma mallen."

Forskarna menar att träningsfrälst personal riskerar att nedvärdera patienter som inte tränar och behandla dem annorlunda än patienter som tränar:

"Patienter som inte tränar riskerar kränkas av vårdpersonal."…"Fördömande attityd mot personer som inte är träningsfrälsta kan få förfärliga konsekvenser. Nu varnar forskare för att vårdpersonal kan ge sämre bemötande mot de som inte anses ta hand om sin hälsa.– Att placera in patienter i något slagsstatuspyramid är mycket allvarligt, säger forskaren Britta Pelters." 

Det som inte lyfts i artiklarna (jag har inte läst själva forskningen) är att hälsohets och träningsreligion faktiskt är en central del av vården, och inte bara något som finns hos enstaka "frälsta" individer bland personalen. Med det enorma fokus på fysisk aktivitet som finns idag - både när det gäller att förebygga men också behandla ohälsa - följer en stor risk. För här handlar det inte att som patient bli bedömd utifrån hur du agerar på din fritid, utan på vilket sätt du är följsam i rekommendationer och råd gällande fysisk aktivitet som behandlingsmetod. Detta blir såklart ännu farligare i kombination med träningsfrälst personal.

Jag menar att detta inte bara är något som riskerar att kränka patienter utan också att det bidrar till upprepat vårdvåld.

Några exempel på hur hälsoreligionen påverkar sjukvården är Fysioterapeuterna som hårt propagerar för att "sitta är det nya röka" (något som förövrigt också hälsoministern missionerar för), Cancerfonden med den senare indragna kampanjen "Säg nej till cancer"och Region Örebro som i sin reklam mycket tydligt har ett individualiserande och skuldbeläggande budskap hur du själv kan påverka din hälsa och insjuknandet i kroniska sjukdomar.

En annan extrem är PACE-studien som genom forskningsfusk förstorade sina resultat med 400%  vilket har fått till följd att personer med ME/CFS över hela välden felaktigt behandlats med KBT (kognitiv beteendeterapi) och GET (gradvis utökad träning) med kraftig och permanent försämring som följd. Något som i kombination med skuldbeläggande, träningsfrälst personal är en ren katastrof.

Det är som att hälsoreligionen stigit folk åt huvudet så man till och med i vården glömmer bort att människor inte väljer att bli sjuka - och framförallt inte väljer sin sjukdom - och det gäller även människor med så kallade livsstilssjukdomar.

 "Det finns sjukdomar som man inte kan sova eller träna sig frisk ifrån. Det finns sjukdomar som jag som individ inte rår över och då bli bemött med nedvärderingär något jag blir stum utav, säger Barbro Wijma professor och forskare vidLinköpings universitet."

___________________________________________________________________________
Liknande inlägg på samma tema:

"Att uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, tycker Barbro Wijma, professor emerita och läkare med många års praktisk erfarenhet av mötet med patienter."

4 kommentarer:

 1. Kontrollen over seg selv og sitt eget liv er den nye religionen. Individualismen foran alt! Slikt blir det hets mot andre som er annerledes av. De kan skylde seg selv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-( Ja, precis. Det är sorgligt! (Välkommen hit till mig! <3)

   Radera
 2. Jo denna hälsohets har jag allt fått känna på.många i min rehabiliteringskedja som försöker pusha på till träning etc. som inte lyssnar ett dugg att jag har total noll ork energi och kraft. Att jag är fullt medveten om vad de säger. Men vad gör man då när man bara okar inte. När man är så mentalt slut och får hjärntrötthet av at ens duscha så man måste sova flera timmar efter. Hur ska man då orka ut och promenera etc, eller ta sig till gymmet osv? Yogalokalen etc.

  När man är så överbelastningskänslig att bara ljudnivån på transporten till lokalen, själva dess aktivitet och stimmet där gör att man klappar i hop redan innan man ens har börjat, och ligger utslaget utmattad i flera dagar?

  Människor tror att bara man vill så kan man. Det är inte alltid så. Men dessa människor tycks också ha väldigt svårt att ta in när man säger att man blivit dålig av den träning som ska anses göra en bättre! När man berättar att man legat utslagen i flera dagar enkomt pga den ansträngningen träningen gav. Det verkar de inte ens kunna ta till sig, och betraktar en med skepsis som att, det kan inte vara sant att man ens får den effekten. Jo det kan visst vara helt sant.

  Är man helt utmattad redan från början så är det naturligt att mer aktivitet schasar ut en ännu mer. allt är inte saliggörande hur mycket vissa än vill ha det så.

  Alla dessa råd om att: börja långsamt med upptrappning, som att det är lathet och dålig kondis det är fråga om, att man behöver pushas upp för tröskeln för att sätta i gång. Men är alla normala nivåer helt uttömda så finns det inte kraft och energi med mer aktivitet så är det bara. Så ibland måste man vara stenhård och våga säga nej till alla dessa träningshetsare hur arga de än blir. Man vet själv vad man kan klara och inte. Det är inte lathet.

  Men man undrar hur dessa skulle reagera om man sa till dem mitt i 40 gradig influensa och eller grav bakfullhet hetsade dem med att springa maraton då, och när de opponerar sig att de är jättesjuka och inte orkar så säger man kallsinnigt att äsch du orkar visst, det sitter bara i huvudet kör på lite till nu så du kommer i mål, våga lägga ribban lite högt.

  Jo jo vilket ramaskri om okänslighet de skulle mena att det var. Men det är ju faktiskt så de gör mot oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är så de gör mot oss.... :-(

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...