torsdag 23 februari 2017

Hälsohetsen - en religion?

Idag vill jag lyfta fram färsk och väldigt välkommen forskning. För äntligen är det någon som faktiskt kommer med relevant kritik mot "mirakelmedicinen" fysisk aktivitet. 

Det är en läkare och en sociolog som har analyserat hälsa som begrepp och konstaterar att som det beskrivs, används och hanteras i vårt samhälle idag uppfyller det alla kriterier för att vara en religion.

"Går det att beskriva hälsa, träning och hälsovård som en religion? Svaret är Ja! I sin forskning har Britta Pelters vid Högskolan i Halmstad, tillsammans med sin forskarkollega Barbro Wijma från Linköpings universitet, kommit fram till att dagens hälsovurm uppfyller alla kriterier för att vara en religion. Något som bland annat innebär ökade risker för dem som inte passar in i den hälsosamma mallen."

Forskarna menar att träningsfrälst personal riskerar att nedvärdera patienter som inte tränar och behandla dem annorlunda än patienter som tränar:

"Patienter som inte tränar riskerar kränkas av vårdpersonal."…"Fördömande attityd mot personer som inte är träningsfrälsta kan få förfärliga konsekvenser. Nu varnar forskare för att vårdpersonal kan ge sämre bemötande mot de som inte anses ta hand om sin hälsa.– Att placera in patienter i något slagsstatuspyramid är mycket allvarligt, säger forskaren Britta Pelters." 

Det som inte lyfts i artiklarna (jag har inte läst själva forskningen) är att hälsohets och träningsreligion faktiskt är en central del av vården, och inte bara något som finns hos enstaka "frälsta" individer bland personalen. Med det enorma fokus på fysisk aktivitet som finns idag - både när det gäller att förebygga men också behandla ohälsa - följer en stor risk. För här handlar det inte att som patient bli bedömd utifrån hur du agerar på din fritid, utan på vilket sätt du är följsam i rekommendationer och råd gällande fysisk aktivitet som behandlingsmetod. Detta blir såklart ännu farligare i kombination med träningsfrälst personal.

Jag menar att detta inte bara är något som riskerar att kränka patienter utan också att det bidrar till upprepat vårdvåld.

Några exempel på hur hälsoreligionen påverkar sjukvården är Fysioterapeuterna som hårt propagerar för att "sitta är det nya röka" (något som förövrigt också hälsoministern missionerar för), Cancerfonden med den senare indragna kampanjen "Säg nej till cancer"och Region Örebro som i sin reklam mycket tydligt har ett individualiserande och skuldbeläggande budskap hur du själv kan påverka din hälsa och insjuknandet i kroniska sjukdomar.

En annan extrem är PACE-studien som genom forskningsfusk förstorade sina resultat med 400%  vilket har fått till följd att personer med ME/CFS över hela välden felaktigt behandlats med KBT (kognitiv beteendeterapi) och GET (gradvis utökad träning) med kraftig och permanent försämring som följd. Något som i kombination med skuldbeläggande, träningsfrälst personal är en ren katastrof.

Det är som att hälsoreligionen stigit folk åt huvudet så man till och med i vården glömmer bort att människor inte väljer att bli sjuka - och framförallt inte väljer sin sjukdom - och det gäller även människor med så kallade livsstilssjukdomar.

 "Det finns sjukdomar som man inte kan sova eller träna sig frisk ifrån. Det finns sjukdomar som jag som individ inte rår över och då bli bemött med nedvärderingär något jag blir stum utav, säger Barbro Wijma professor och forskare vidLinköpings universitet."

___________________________________________________________________________
Liknande inlägg på samma tema:

"Att uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, tycker Barbro Wijma, professor emerita och läkare med många års praktisk erfarenhet av mötet med patienter."

2 kommentarer:

  1. Kontrollen over seg selv og sitt eget liv er den nye religionen. Individualismen foran alt! Slikt blir det hets mot andre som er annerledes av. De kan skylde seg selv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-( Ja, precis. Det är sorgligt! (Välkommen hit till mig! <3)

      Radera

Om att önska bättring

Jag har insett att jag hellre önskar att människor säger att de finns med mig oavsett hur jag mår än att de önskar mig bättring. Det känns s...