onsdag 28 juni 2017

Märkligt fenomen

Om du klarar av jobb och skola när du är där anses du ofta ha full kapacitet. Vad som händer efteråt verkar vara ointressant. Att du efter skola och jobb inte har kraft till något mer räknas liksom inte. Kan ignoreras helt.

För du klarar den "giltiga" prestationen.

Jag pratar ofta om att vardagsaktiviteterna bagatelliseras. Förenklas. Detta är en sådan typisk sak. Det ska bara "ordna sej". Jobb och skola är mer avancerat än basala vardagsaktiviteter - så om du presterar "normalt" där måste allt också fungera hemma.

Eller?

Att dagens energiranson kan vara begränsad och inte räcker hela dagen till alla aktiviteter som ska få plats, verkar väldigt svårt att förstå.

Till och med vården verkar ha svårt att förstå. Mycket svårt till och med. Och problemet ökar om inte sjuka vuxna eller barn och föräldrar tas på allvar och lyssnas på av de med utifrånperspektivet.

Jobb och skola handlar om en väldigt begränsad tid - ca 8 timmar av 24 på ett dygn och 40h av 168 på en vecka. Resterande tid måste också utvärderas och tas hänsyn till för att veta om och hur mycket kapaciteten är nedsatt. Jag kan nästan lova till hundra procent att när begränsad energi väl "spiller över" på jobb och skola då fungerar inte den övriga vardagen så bra.

Så snälla vårdpersonal:
Säg inte att allt är normalt bara för att skola eller jobb fungerar. Ta hänsyn till hur det ser ut över hela dygnet!

Och snälla skolpersonal:
Ta på stort allvar om elev och föräldrar berättar att orken enbart räcker till skolan. Det är allvarligt!!

Lyssna på den som upplever problemet med begränsad energi! Ta hen på allvar! Hela hens vardag! Förminska inte med ditt utifrånperspektiv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...