onsdag 27 september 2017

Objektiva fynd krävs på flera nivåer

Vet ni att Försäkringskassan kräver objektiva fynd på flera nivåer? Både för symtom/funktionsnedsättningar och för aktivitetsbegränsningar?

Jag tänkte bjuda på en liten sammanfattning ur mitt omprövningsbeslut (nekad sjukpenning).

För att få sjukpenning krävs:

 1. Att det finns en diagnos som påvisar sjukdom.
 2. Sjukdomen ska leda till en eller flera besvär som ska visa sig genom läkarens objektiva undersökningsfynd. 
 3. Den ska medföra en eller flera begränsningar i aktiviteter på individnivå som begränsar arbetsförmågan.
 4. Ju mer komplex och diffus sjukdomsbild desto viktigare med en tydlig och i största mån objektiv beskrivning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning.
 5. Den som gör anspråk på ersättning ska visa att förutsättningarna är uppfyllda. Om man som enskild anser att något underlag inte är tillräckligt eller saknas är det upp till den enskilde själv att inhämta sådant underlag som styrker ens talan.

Sammanfattningsvis:

En läkare måste alltså kunna avgöra att jag är sjuk och har begränsningar i min vardag utan att jag själv berättar något. Hen måste sedan i ett läkarintyg presentera dessa bevis på sjukdom och aktivitetsbegränsningar så att även Försäkringskassans icke medicinskt kunniga handläggare kan avgöra om de stämmer. Om jag avser att bevis saknas måste jag själv gräva fram dessa. Men mina ord är samtidigt av helt underordnad betydelse och bör ignoreras.

För att ni inte ska tro att jag fabulerar bifogar jag objektiva fynd som styrker denna text:


Syntolkning: Fotograferad text från Försäkringskassans brev som motsvarar ovanstående punkter. 

Detta må låta bra. Men många sjukdomar saknar helt objektiva undersökningsfynd både för att ställa diagnos och för att avgöra konsekvenser. Vården kräver inte heller att objektiva undersökningsfynd - synliga konsekvenser eller biomarkör - ska finnas för att ställa diagnos. 

Vid så kallade kriteriediagnoser (som utmattningssyndrom, depression, migrän, alzheimer, ME/CFS mfl) utesluts först andra sjukdomar. Diagnosen ställs sedan om du uppfyller för diagnosen på förhand uppställda kriterier.

Försäkringskassan har alltså högre krav på objektiva undersökningsfynd än vad vården har.


Allmänläkare Karin Träff Nordström kommenterar min text på Twitter*: 
"Det är helt orimligt att FK har andra diagnoskriterier än vad vården har! Det är graden av funktionsnedsättning som ska avgöra sjukskrivning. @livetsbilder beskriver bra i tråden hur diagnostik av vissa sjukdomar går till. Enligt internationellt fastslagna kriterier. Sjukdomar som ofta medför betydande funktionsnedsättning men där dagens metoder inte kan hitta biokemisk förklaring. #alltgårinteattmäta"
____________________________________________________________________________
*Denna text har tidigare publicerats som en tråd på twitter. Tråden med förgreningar hittar du här.

6 kommentarer:

 1. Det är helt galet. Hur ska läkaren som träffar en kanske 15 minuter kunna påvisa sjukdomens funktionsnedsättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis - det finns många bottnar i detta som är obegripliga!

   Radera
 2. Sjukt är ordet sa Bull. Men samtidigt, en liten korrigering. I domarna från 2013 drar KF tilllbaka om obejtiva fynd. Se kammarrätten. Efter att flera hundra personer med ME/CFS överklagat mellan åren 2010 och 2015 så har en rad domar kommit där FK måste backa. Samt att socialstyrelsen stärkt kriterierna för kriteriesjukdomar. sen att FK kör sitt eget race ofta är att beklaga. Men domar finns så man kan stödja sig på numera som sjuk. Att FK inte följer domarna kan också överklagas till JK bla med hänvisning att FK skapar men för den sjuke genom att inte beakta de domslut som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jon jag vet att det finns en mängd domar kring detta med objektiva fynd - men det spelar ju ingen roll för de människor som inte orkar eller klarar av att överklaga. Dessutom har jag förstått att även förvaltningsrätten gått på FKs linje om objektiva fynd hos endel nu på slutet.

   Radera
 3. Sjukt är bara förnamnet.
  Kram Sofia

  SvaraRadera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...