fredag 1 september 2017

Skärpning vården!

Vården! Jag har något jag skulle vilja tala med dig om.

För det första:
Du måste jobba på ditt sätt att möta människor, för du är faktiskt rätt ohyfsad. Dina ord om att du ska finnas där för alla som behöver dig på ett sätt som funkar för dom lyckas du långt ifrån leva upp till. Anpassa dig för bövelen!

För det andra:
Du måste lära dig respektera dina patienter på samma sätt som du förväntar dig att de ska respektera dig. Det kan handla om du hanterar deras tid, deras kapacitet och framför allt deras behov. Trampa inte på den som redan ligger, det är under din värdighet!

För det tredje:
Du måste lära dig lyssna! Om dina patienter (eller din patients andra behandlare) berättar något för dig måste du hantera det som mycket värdefull information. Sådan som kan ge dig ledtrådar om vad dina patienter faktiskt behöver. Något som kan öka träffsäkerheten i din behandling och öka livskvalitén hos den du möter. Tappar du bort den är du körd!

För det fjärde:
Du är inte oersättlig. Men det betyder inte att du är mindre värd - bara att du måste se till att inte bete dig som att det inte kan hända dig något. Ta hand om dig själv. Och du, gå inte och håll en massa viktig information i ditt huvud. Dokumentera som om du skulle vara borta för gott i morgon!

För det femte:
Du måste skaffa dig lite självdistans. Kritiskt granska vad du egentligen håller på med. Öppna ögonen och erkänna att du har saker du behöver jobba på. Sluta att ständigt framställa dig i en bättre dager, som någon du vill vara men egentligen inte är. Om du inte erkänner dina brister kan du aldrig förbättras!

Till sist:
Utan patienter existerar du inte. De är förutsättningen för hela din uppenbarelse. Se då för sjutton till att finnas där för dom på ett sätt som visar att du förstår det. Att beroendet är ömsesidigt och inte enkelriktat som du så många gånger påstår. Vi vet att du är underbemannad, att du är stressad och överbelastad. Men det är inte vårt fel! (...utan oss dör du faktiskt...)

Det är dags att växa upp nu!

(Och ja, jag pekar på HELA vården, på ALLA nivåer. Även de som styr och ställer, och bestämmer villkoren för alla andra.)

Skärpning!

4 kommentarer:

 1. I.N.S.T.Ä.M.M.E.R till fullo. Halleluja-moment att läsa.
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag tar med mig dina ord och ska komma ihåg dem i mitt kommande arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3 Det är jag mycket glad för!

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...