onsdag 15 november 2017

Protest mot konsekvenserna av dagens sjukförsäkringspolitik!

Jag har just startat upp en protest mot konsekvenserna av dagens sjukförsäkringspolitik via ett Facebook-evenemang men lägger också upp informationen som helhet här på bloggen så du kan delta även om du inte har Facebook.

Sprid gärna evenemanget i de sammanhang du vet att många är berörda! Tack! <3

Länk direkt till evenemanget

Detta är en protest mot konsekvenserna av dagens sjukförsäkringspolitik där vi synliggör berättelser som inte hörs. 
Dela med dig!
Nu gör vi vår röst hörd och det osynliga synligt. För vi är många som berörs av regeringens sjukförsäkringspolitik och Försäkringskassans ökade avslag.
Sedan regeringen gjorde tillägget i regleringsbrevet att Försäkringskassan "ska verka för att sjukpenningtalet 2020 inte överstiger 9,0 dagar" har avslagen på sjukpenning tredubblats. I regleringsbrevet sattes också ett tak för antalet beviljade sjukersättningar och redan nu beviljas långt färre än målet för 2020.
Regeringen - som till en början hyllade de sänkta sjuktalen med att befolkningen blivit friskare - har nu i princip tystnat. Frågor om ökningar i avslag vänds till att handla om en "samarbetsfråga mellan myndigheter" eller slätas över med att "de allra flesta beviljas det de ansökt om".

Men även om vi inte är i majoritet är vi väldigt många som fått våra liv helt omkullkastande på grund av avslag på sjukpenning eller sjukersättning. Och av de som i slutändan ändå får sin ansökan godkänd har många haft en extremt jobbig väg dit med upprepade ifrågasättanden och kompletteringar.

Intentionen i sjukförsäkringen handlar om att alla som inte kan arbeta på grund av sjukdom har rätt till ekonomisk kompensation.

Vi kräver att denna intention efterföljs och tar nu därför våra berättelser om konsekvenserna av den förda sjukförsäkringspolitiken ända in i riksdagen! Till de politiker som är ansvariga för frågan om ekonomisk trygghet vid sjukdom - socialförsäkringsutskottet - där riksdagens beslut förbereds.

Så vilka är vi som berörts av allt detta? Och vilka är våra berättelser?

Du som du fått din sjukpenning godkänd kan tex berätta om:
• Om processen kring intyg/sjukpenning/sjukersättning förändrats jämfört med om du tidigare varit tillfällen? 
• Hur länge gällde ditt sjukintyg och hur mycket av den tiden gick åt till att skriva intyg/komplettera osv?
• Hur mycket av din tid med läkaren går åt till vård respektive sjukintyg?
• Hur har din vardag påverkats rent konkret av det här?
• Har din relation till vården/arbetet påverkats av att försöka undviks avslag? Din rehabilitering och hälsa? Stress, ökad belastning?

Du som har fått avslag kan tex berätta om:
• Varför anser din läkare att du behöver sjukpenning/sjukersättning ?
• Hur lång tid hade du godkänd sjukpenning/ersättning innan du fick avslag?
• Hur ser din situation ut idag?
• Hur försörjer du dig?
• Har din relation till vården/arbetet påverkats av avslaget? Din rehabilitering och hälsa? Stress, ökad belastning?

Skicka din berättelse till någon/några av ledamöterna i Socialförsäkringsutskottet (adresser nedan) och publicera den även här om du vill ha hjälp att sprida den i sociala medier.

Den 14 december kl 9 är det diskussion och beslut i riksdagen om 75 motioner och en proposition som gäller ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. Jag hoppas att våra berättelser kommer finnas med i deras tankar då!
http://www.riksdagen.se/sv/kalender/?interval=month&step=1

Protesten pågår så länge den är vid liv, där du är och i den omfattning du förmår.

Nu får det helt enkelt vara nog! 

-----------------------------------------------------------------
Ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) fredrik.lundh.sammeli@riksdagen.se

Vice Ordförande Johan Forsell (M) johan.forssell@riksdagen.se

Carina Olsson (S) carina.ohlsson@riksdagen.se

Mikael Cederbratt (M) mikael.cederbratt@riksdagen.se

Phia Andersson (S) phia.andersson@riksdagen.se

Jennie Åfeldt (SD) jennie.afeldt@riksdagen.se

Lars-Arne Staxäng (M) lars-arne.staxang@riksdagen.se

Yilmaz Kerimo (S) yilmaz.kerimo@riksdagen.se

Solveig Zander (C ) solveig.zander@riksdagen.se

Rickard Persson (MP) rickard.persson@riksdagen.se

Kerstin Nilsson (S) kerstin.nilsson@riksdagen.se

Linus Bylund (SD) linus.bylund@riksdagen.se

Emma Carlsson Löfdahl (L) emma.carlsson.lofdahl@riksdagen.se

Rossana Dinamarca (V) rossana.dinamarca@riksdagen.se

Aron Modig (KD) aron.modig@riksdagen.se

Teresa Carvalho (S) teresa.carvalho@riksdagen.se

Via denna länk kan du hitta adresser och telefonnummer till ledamöter och suppleanter. http://www.riksdagen.se/sv/utskotten-eu-namnden/socialforsakringsutskottet/

6 kommentarer:

 1. Jag är i en lite annan situation nu där FK först sa att dom i princip bestämt sig för att jag skulle få sjukersättning ist för sjukpenning och först kom det som en chock men när jag landat kändes det som det enda rimliga. Två veckor senare vände dom och sa att vad som helst kan hända, och idag fick jag veta att nej, min arbetsförmåga är inte varaktigt nedsatt och jag ska ha aktivitetsersättning istället, med motiveringen "jaa..jag glömde bort att du är under 30". Jag ska alltså rehabiliteras till arbete trots att jag har ca 1-2 timmar/dygn som jag kan göra annat än typ vila, och under min 4-åriga sjukskrivning blivit klart försämrad, för att jag inte fyllt 30 än?! Det är definitivt tufft, men det är ju inte samma som att bli utan inkomst, så jag vet inte om det passar in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det är klart att din berättelse passar in om du vill dela den. <3 Delta och sprid evenemanget på fb om du vill och har möjlighet.

   Radera
 2. Jag har svår ME/CFS är sängliggande och har hemsjukvård är nekad sjukpenning sen 6månader motiveringen är att objektivafynd saknas och ingen medicinsk förklaring finn. Jag har specialist läkare som skriver inyg och intyg från arbetsförmedlingen arbetsterapeut mm Bem i rikstagen ska jag maila tycker du? Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för att du skriver. Jag är nekad sjukpenning på samma grund som du. :-( Jag vet inte vem som är mest mottaglig, men tänker att ordföranden i socialförsäkringsutskottet borde arbeta nära Annika Strandhäll som socialminister. Alla på listan arbetar ju med sjukförsäkringsfrågan - så det borde inte spela någon roll. Vänsterpartiet har öppet tagit ställning för att det måste till en förändring i sjukförsäkringen, så kanske deras representant är lyhörd? <3

   Radera
 3. Det ska jag gjöra! Tack för att du kämar för oss alla super bra inciativ, hoppas nu vi är många som mailar vår berättelse ❤kram Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Sprid gärna protesten vidare om du har möjlighet?! Jag är så frustrerad över situationen och jag tänker att det är fler än jag som inte kan ut och kämpa på barrikaderna - då tänker jag att vi får föra den kamp vi har kapacitet till. Tillsammans! <3

   Radera

Jag flyttar!

Processen har pågått ett tag - men nu flyttar jag bloggen! Välkommen till  https://livetsbilderblog.wordpress.com Den här bloggen komme...